2012-10-10
 09:30:49

Solskydd - viktigare än många tror!

 
Nu vill jag slå ett slag för solskydd, året om!
Några vanliga svar som jag brukar få när jag säger att en kräm har solskydd i sig, brukar vara:
"Ja, men sånt behöver inte jag"
"Jag blir aldrig bränd"
"Nu är det ju höst så det är ju onödigt"
"Det spelar väl ingen roll"
 
Det spelar roll och här är varför!
 
UVA och UVB strålar:
UVB är dom strålarna som påverkar huden ytligt. Dom gör att vi blir bruna och att vissa bränner sig och som tvingar huden att bli tjockare och ändra färg för att skydda sig mot solen.
UVA strålarna är dom som går ner djupt i våran hud och som inte lämnar några rodnader på huden, hudläkare har kommit fram till att det är dessa som orsakar att huden åldras i förtid, orsakar pigmentförändringar/fläckar och hudcancer. UVA strålar går även igenom glas.
 
UVA strålarna har alltså inget att göra med om du har lätt för att bli brun eller inte! Det bästa är att använda ett solskydd med ett såkallat brett spektrum med både UVA och UVB skydd, tänk även på att ozonlagret bara blir tunnare och tunnare för varje år.
 
Här är en bild från en artikel om en lastbilschaufför i USA som varje dag i flera år hade solen som strålade in genom ena vindrutan på bilen. Han är 69 år på bilden och har fått UV skador på ena sidan av ansiktet där solen jämt låg på... kan du gissa vilken?
Klicka på bilden för att komma till artikeln.
 
 
Här är även ett exempel på hur solen skadar och skapar pigmentförändringar, även på någon som inte är ljus och brukar bli bränd. (klicka på bilden för att komma till källan)
 
SÅ SKYDDA ER och era nära och kära <3 KOMMENTERA DETTA INLÄGG:

« NAMN Spara info?

« E-POST (publiceras ej)

« URL

Kommentar: